Водещата компания в глобалната отбранителна индустрия и производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), откри първия си български завод в Бургас.

В присъствието на президента Румен Радев и кмета на Бургас Димитър Николов, собственикът на International Armored Group (IAG) д-р Антон Стефов преряза лентата и постави началото на производствения процес в най-новия си и единствен завод в България за производство на бронирани автомобили.

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв. м. в промишлената зона "9-ти километър" на Бургас, а теренът бе закупен от "Индустриален и логистичен парк- Бургас". През 2023 г. IAG получи сертификат като инвеститор клас А, а държавата и Община Бургас изградиха техническата и довеждащата инфраструктура.

След официалната церемония гостите разгледаха част от бронираните машини на IAG, които ще бъдат произвеждани в бургаския завод, както и демонстрация на високотехнологични дронове за наблюдения, разузнаване, противопожарна охрана и др.

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента.

Към момента заводи на IAG има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.